In de aanloop naar de eerste Europese Fortendag op 8 september 2018 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie nu voor het eerst in zijn geheel vanuit de lucht in VR te bekijken. Door middel van ruim zestig aaneengeschakelde 360º dronefoto’s zijn alle forten, batterijen, kastelen en vestingsteden die deel uitmaken van het historische verdedigingswerk op een unieke manier te bekijken.

Onderlinge context

Volgens initiatiefnemer Wiebe de Jager van Dronewatch is het voor het eerst dat de onderdelen van het grootste infrastructurele project ooit in hun onderlinge context zichtbaar zijn. “Je kunt op iedere foto letterlijk 360º in het rond kijken en zien waar de andere linielocaties liggen. Door op een hotspot in de verte te klikken ‘vlieg’ je naar het volgende punt. Zo kun je de gehele linie vanuit je luie stoel ontdekken en het prachtige linielandschap bewonderen.”

Het fotograferen van de locaties begon in het voorjaar van 2018 en duurde tot in de zomer. Er werd alleen gefotografeerd op zonnige en heldere dagen. Daarna moesten de foto’s nog verwerkt worden. Het streven was om de tour op 8 september gereed te hebben. Die datum is niet geheel toevallig gekozen: het is dan voor het eerst Europese Fortendag.

Veel details

De tour bevat naast toeristische highlights zoals MuiderslotForteiland Pampus en Slot Loevestein ook de vestingsteden NaardenWeespGorinchem en Woudrichem. Uiteraard zijn bekende forten zoals Fort VurenFort Asperen en Fort bij Vechten te bekijken, alsook markante locaties zoals de Plofsluis bij Nieuwegein, Bunker 599 en Gemaal De Oude Horn.

Ten behoeve van iedere 360º luchtfoto werd een serie afzonderlijke luchtfoto’s gemaakt, die middels speciale software aan elkaar werden gestitched. Het resultaat zijn panoramafoto’s met een bijzonder hoge resolutie, waarin talloze details waarneembaar zijn als er ingezoomd wordt.

Educatieve mogelijkheden

De tour is kosteloos en in zijn geheel te bekijken op het VR-platform van Show Me Holland. De Jager: “Ik voorzie veel promotionele en educatieve mogelijkheden op basis van dit bronmateriaal, zeker als de linie wordt aangemerkt als Unesco Werelderfgoed. Uiteindelijk wil ik het materiaal onder een Creative Commons-licentie vrijgeven, zodat de foto’s bijvoorbeeld verwerkt kunnen worden in artikelen op Wikipedia of in VR-installaties bij musea getoond kunnen worden. Ik zoek nu een sponsor die dat mogelijk wil maken.”

Een ander streven is om de tour te verrijken met informatieve hotspots, uitlegvideo’s en 360º foto’s die in de forten zelf gemaakt zijn. “Dat is niet iets wat ik er in de vrije tijd even naast kan doen. Maar de basis is in ieder geval gelegd”, aldus De Jager.